BlogI

 

Tilitoimiston valinta on ensimmäisiä päätöksiä, joiden eteen uusi yrittäjä joutuu. Yrityksen alkutaipaleella on ensiarvoisen tärkeää, että tilitoimisto osaa ja ennen kaikkea haluaa auttaa uutta yrittäjää yritystoiminnan aloittamisessa ja kaikessa siihen liittyvässä viranomaisasioinnissa.

Tilitoimiston valinta on suuri päätös, sillä tilitoimisto on usein yrittäjän läheisin yhteistyökumppani. Kirjanpitäjän ja yrittäjän välinen suhde onkin ennen kaikkea luottamussuhde. On tärkeää valita itselleen yhteistyökumppani, johon voi luottaa.

Syksy saa ja verotuspäätökset alkavat kolahdella postiluukuista. Tämän johdosta eräskin asiakkaanani oleva toiminimiyrittäjä muisti minua tulikiven katkuisella sähköpostilla. Minä kun oli mennyt lupaamaan hänelle hieman palautusta vuoden 2015 ennakkoveroista, mutta verottaja oli lopullisessa laskennassa ollut kuitenkin eri mieltä ja mätkäissyt jälkiveroa maksettavaksi. Ei paljon sentään, mutta arvattavasti harmistus oli suuri odotetun tulonsiirron muututtua ylimääräiseksi loveksi lompakkoon.

Minulla on ollut kännykkä ensimmäisestä luokasta lähtien. Sain isäni vanhan bisnespuhelimen, vanhan nokialaisen, joka sai lempinimen ”halko” suuren kokonsa takia. Uutuusmalli Nokian 3310 teki tuolloin tuloaan, ja eihän halkoa kehdannut kavereille edes näyttää. Eikä se mahtunut edes pikkureppuun, joka oli muotia tuolloin. Internet alkoi myös yleistyä, kun olin ala-asteella. Kun eläkepäiviään lähestyvä opettajatar opetti atk-tunnilla meitä oppilaita käynnistämään tietokonetta, taisi kyse olla ennemminkin määrärahojen haaskauksesta kuin tarpeellisesta opetuksesta. Lähinnä tunnit menivät siihen, että oppilaat opettivat opettajaa.

Kirjanpidon prosessit automatisoituvat, joten kirjanpitäjiä ei tulevaisuudessa enää tarvita.

Kuulin liiketaloutta opiskelevalta tuttavaltani, että näin heitä ohjattiin, kun he valitsivat opiskelujensa suuntautumista. En sitten tiedä, miten opettajat ovat asian tarkalleen esittäneet, mutta näiden puheiden seurauksena koko luokan opiskelijoista vain pari harkitsee laskentatoimen opintoihin suuntautumista. Olen pöyristynyt.

 Jokainen yrittäjä on varmasti kuullut, että yrittäjän on elintärkeää verkostoitua. Verkostoidu tai kuole, sanotaan. No miten sitten verkostoidutaan ja onko siitä oikeasti hyötyä?

Sähköisestä taloushallinnosta on puhuttu tilitoimistoalalla kauan. Nykyään sähköinen taloushallinto on siirtynyt puheista myös käytäntöön. Tilitoimistojen nettisivuja selailemalla voi vetää johtopäätöksen, että suurin osa tilitoimistoista tarjoaa sähköistä taloushallintoa osana palveluvalikoimaansa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei läheskään kaikilla tilitoimistoilla ole edes nettisivuja. Näistä tilitoimistoista tuskin kovin moni on panostanut muihinkaan sähköisiin kanaviin ja palveluihin.

Sähköisen taloushallinnon yleistyminen tilitoimistoalalla on valtavan suuri kehitysaskel ja positiivinen kasvojenkohotus koko toimialalle. Valitettavasti tähän liittyy kuitenkin pieni käsitteellinen ongelma.

Olemme saaneet palkanlaskentaan dokumentin, jossa yrityksen tulee maksaa palkka Joulupukille ja pukki on toimittanut verokortin päätoimesta. Eihän kukaan muu voi toimittaa verokorttia päätoimesta kuin aito oikea Korvatunturin Joulupukki.

Luinpa juttua oikeudenkäynnistä jossa henkilö oli tehnyt tunnetusta tv-sarjasta fanisivut. Hän oli innostuksissaan tehnyt linkityksiä tv-yhtiön nettisivuille ohjelman katsomiseksi. Näin oli tullut loukattua tekijänoikeuksia. Mediayhtiö nosti aiheesta oikeusprosessin ja vaatii korvauksia 50 000 euroa menetetystä tuloista. Tästä ei pystytty antamaan mitään näyttöä oikeudelle. Vastaaja kertoo saaneensa tuloja sivustolta 20 euroa. Vastaaja elää muuten toimeentulotuen varassa. 

Copyright © 2016 OLE Online-tilitoimistot

­